2020-2021

Bravis ziekenhuis Roosendaal

Oncologie is een specialisatie gericht op onderzoek en behandeling van kanker. Op de verpleegafdeling Oncologie in Roosendaal liggen patiënten die zijn opgenomen voor de oncoloog. Veel patiënten op deze afdeling krijgen chemotherapie of hebben chemotherapie gehad. Ook kunnen er patiënten liggen met een andere (interne) aandoening dan kanker.

Afdeling Oncologie op 2B is onderdeel van het Bravis Oncologie Centrum op de begane grond, waar alle poliklinische behandelingen en afspraken plaats vinden. Het centrum in Roosendaal biedt één plek waar de ziekte kanker én het leven het uitgangspunt zijn. Er wordt gestreefd naar een balans tussen de negatieve energie die kanker kost en de positieve energie die patiënten uit het leven halen. Immers: Kanker raakt niet alleen je lijf, maar je hele leven.

Op de verpleegafdeling werken gediplomeerd verpleegkundigen, leerling verpleegkundigen en gediplomeerd oncologie verpleegkundigen. Zij geven advies en voorlichting bij onderzoeken of behandelingen, waaronder chemotherapie. Ook bieden zij de zorg die nodig is wanneer de patiënt het zelf niet meer kan.

De verpleegkundigen bieden psychosociale ondersteuning en begeleiding. Eventueel worden hiervoor andere disciplines ingeschakeld. Voedingsassistenten, afdelingsassistenten en secretaresses staan klaar om alle zorg rondom eten, drinken en logistieke zaken te regelen.

Familie Daniel den Hoed

Sinds mei 2018 worden alle oncologiepatienten centraal worden behandeld in het nieuwe Erasmus MC Kanker Instituut. In navolging van het ziekenhuis gaat ook het Familiehuis verhuizen naar een nieuwe locatie aan de overkant van het Erasmus MC. Tot aan deze verhuizing (gepland eind 2020) blijft het Familiehuis open op de huidige locatie aan de Groene Hilledijk 299.

Familieleden en ambulante kankerpatiënten blijven van harte welkom in Rotterdam-Zuid en kunnen gebruik maken van het speciale gratis pendelbusje dat hen snel en comfortabel naar het ziekenhuis brengt.

Intussen wordt er aan de overkant van het Erasmus MC in de nieuwe wijk ‘Little C’ gebouwd aan een nieuw en groter Familiehuis Daniel den Hoed. Het nieuwe huis zal met 24 gastenkamer, 6 studio’s en meerdere woonkamers en keukens ruim tweemaal zoveel gasten kunnen ontvangen die dan wederom ‘op zwaaiafstand’ van hun dierbaren logeren en met een loopbrug snel en gemakkelijk te voet naar het ziekenhuis kunnen oversteken. Naar verwacht zal het nieuwe Familiehuis Daniel den Hoed eind 2020 de deuren openen

Bravis ziekenhuis Bergen op Zoom

Afdeling GE/ONCO is  gelegen op de 6e etage op de locatie Bergen op Zoom.
Op deze afdeling worden veelal patiënten verpleegd die geopereerd gaan worden vanwege een hoog complexe operatie in de buik , vaak oncologisch gerelateerd .

In Bergen op Zoom is er ook de mogelijkheid om d.m.v. de da VINCI ROBOT geopereerd te worden (moderne operatierobot).

Het is een veelzijdige afdeling met verschillende specialismen

– oncologische gastro-enterologische chirurgie (maag-darm)
– oncologische gynaecologische chirurgie (vrouwelijke geslachtsorgaan)
– oncologische long chirurgie

Op deze verpleeg afdeling worden er patiënten verpleegd in alle leeftijdscategorieën, van jong volwassen tot hoog bejaard. De zorgbehoefte is gevarieerd, van kort verblijf tot enkele weken of soms zelfs maanden, dit is afhankelijk van de soort ingreep, de mogelijke ontwikkelde complicaties en de duur van het herstel van de patiënt.

Na een grote ingreep kan nog geruime tijd intensieve zorg en begeleiding nodig zijn.

Op de verpleegafdeling werken gediplomeerd verpleegkundigen, oncologie en coloncare verpleegkundigen, leerling verpleegkundigen en stagiaires.

Voedingsassistenten, afdelingsassistenten en secretaresses zijn aanwezig om alle zorg rondom eten, drinken en logistieke zaken te regelen, maar ook andere disciplines zoals de fysiotherapeut en diëtiste komen langs.