2023

ZRTI – Zuidwest Radiotherapeutisch instituut

Het ZRTI: Omringd door aandacht

Het Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut biedt mensen met kanker hoogwaardige radiotherapie (bestraling). Ze streven naar een zo groot mogelijk effect van de behandeling met zo min mogelijk bijwerkingen. Daarvoor werken ze samen met specialisten uit algemene en academische ziekenhuizen. Ieder jaar behandelt het instituut ruim 2.000 mensen, vooral uit Zeeland, West-Brabant en delen van Zuid-Holland. Hierbij gaat het om verschillende soorten kanker, zoals bijvoorbeeld borstkanker, longkanker, prostaatkanker en slokdarmkanker. De patiënten binnen het ZRTI zijn allemaal ouder dan 18 jaar.

Een bestralingsbehandeling bestaat meestal uit een aantal fracties. Dit betekent dat een patiënt verschillende keren naar het ZRTI moet komen voor de behandeling. Dit aantal varieert van één keer tot soms meer dan 30 keer. De behandeling is poliklinisch en duurt per keer tussen de 10 en 30 minuten.

Beddenwacht

Dat geldt niet voor alle patiënten. Mieketrien van Oort (bestuurssecretaris) legt uit: ‘Sommige patiënten blijven wat langer bij ons gedurende een dag. Dit zijn vaak ernstig zieke patiënten of patiënten die met spoed behandeld moeten worden. Deze patiënten hebben in de ochtend een intakegesprek met hun arts en krijgen daarna een CT-scan. Daarna moet er achter de schermen nog veel gebeuren. Zoals het opstellen van een behandelplan, dat door meerdere behandelaars binnen de organisatie wordt gecontroleerd. Dit kan een aantal uren duren. Wij zorgen dat patiënten in deze tijd zo comfortabel mogelijk kunnen wachten in de ruimte die we ‘de beddenwacht’ noemen.’

De beddenwacht is een kamer waar één of meerdere bedden staan. Op dit moment voldoen de kamers aan de eisen vanuit medisch perspectief, maar het ZRTI wil heel graag meer huiselijkheid toevoegen aan de ruimten. Juist in de rest van de locaties is veel aandacht besteed aan de sfeer zodat mensen op een aangename manier de benodigde tijd bij het ZRTI kunnen doorbrengen. Op de locatie in Vlissingen beschikken we over twee beddenwachten en op de locatie Roosendaal over één beddenwacht. Deze ruimten willen we op een meer aangename manier inrichten en wellicht voorzien van audiovisuele apparatuur, zodat de wachttijd van deze extra kwetsbare patiënten een beetje verlicht kan worden.

Wil je meer lezen over het ZRTI, kijk dan op www.zrti.nl.

Beddenwacht